Еко акција

Во рамките на малата акција ,,Креативен еко активизам” поддржана од ,,НВО Инфоцентарот” од Скопје беше спроведена мала еко акција во с.Ростуше. На еко акцијата учествуваа млади волонтери од Маврово и Ростуше.

Еко акцијата беше спроведена во с.Ростуше односно на паркингот кај старата општина, околу домот на културата и просторот пред средното општинско училиште ‘Маврово и Ростуше’.

Целта на оваа акција беше да се поттикнат младите активно да се вклучат во заштитата на животната средина и воедно да се даде симболичен старт на ,,Еко Патролата” која ќе биде формирана во месец јануари и ќе биде составена од млади и членовите на нашето здружение, а истата ќе има за цел да го спречи прекумерното фрлање на џебен отпад на улиците, како и детектирањето на најголемите проблеми и нудењето на решенија за намалување на дивите депонии во нашата општина.