млади

Зеукстритон стана членка на НМСМ

На пролетното генерално собрание на НМСМ кое оваа година се одржа во Крушево на 27ми и 28ми мај здружението за екологија и унапредување на културата и спортот ЗЕУКСТРИТОН стана членка на националниот младински совет на Македонија

Учество во проектот „(Локално)Младинско учество е важно„

Неколку претставници на нашето здружение беа дел од обуката спроведена од 27-31 март во Берово во рамки на проектот „(Локално)Младинско учество е важно„ кој го спроведува Центар за интеркулурен дијалог од Куманово. Главната цел на проектот е вклучување на младите и промовирање на нивно активно учество во процесите на носење одлуки и креирање политики преку …

Учество во проектот „(Локално)Младинско учество е важно„ Read More »

ДЕН НА ЕКОЛОГИЈА ”ДА”, АМА СЕКОЈ ДЕН

Денес сме сведоци на голем број еко акции и еко пароли низ нашата општина Маврово и Ростуше, но и целата држава воедно. Факт е дека луѓето сакаат да се грижат за животната средина и тоа искрено многу ме радува. За жал оваа еуфорија трае само еден ден и потоа ние повторно си се враќаме на …

ДЕН НА ЕКОЛОГИЈА ”ДА”, АМА СЕКОЈ ДЕН Read More »

Општините, Локалните избори 2021 и родовата рамноправност

На Локалните избори 2021, немаше ниту една кандидатка за градоначалничка на општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Жените не беа доволно застапени на кандидатските и советничките листи во овие општини, а нивното отсуство најмногу се забележуваше на добитните позиции. Носителки на советнички листи имаше на само четири листи и тоа, на две во Неготино (ВМРО ДПМНЕ и Единствена Македонија), на една во Крива Паланка (СДСМ) и на една во Свети Николе (ЛДП-ДОМ)…

Работилница за еко-туризам

Во рамките на проектот Младите за Маврово во поддршка на Civica Mobilitas се одржаа две од вкупно три работилници на тема Еко туризам и авантуристички туризам. Работилниците направија вовед во еко туризам и ја анализираа општината како важна локација за развој на еко туристичката понуда во регионот. Втората работилница опфати вовед во креирање на бизнис …

Работилница за еко-туризам Read More »