ростуше

Мапирани дивите депонии во Маврово и Ростуше

Здружението Зеукс Тритон, со поддршка од  НВО Инфоцентарот преку проектот „Активни граѓани за партиципативна локална демократија“, спроведе мапирање на дивите депонии во Долнореканскиот крај, дел од Националниот парк Маврово. Во само 11 села во општината Маврово и Ростуше, со помош на локалното население,беа лоцирани 42 диви депонии. Акцијата ја поддржа и  Јавното претпријатие Национален парк …

Мапирани дивите депонии во Маврово и Ростуше Read More »

Средба со претставниците на месните заедници и надлежните

Денес беше одржана средба со претставници на месните заедници од долнореканскиот крај, Национален парк Маврово, Општина Маврово и Ростуше и ЈПКД Маврово во рамките на проектот “Мапирање и стратегија за расчистување на дивите депонии во долнореканскиот регион”. На средбата беа презентирани добиените резултати од мапирањето, односно беше претставен проблемот со дивите депонии, а воедно имаше …

Средба со претставниците на месните заедници и надлежните Read More »

Еко-Акција

Тажна слика. За околу 10 месеци повторно од одморалиштето се направи дива депонија, а, на 6 метра има контењер за отпад. Апелираме до граѓаните да го складираат отпадот на соодветното место бидејќи вака ја загадуваме животната средина.Мораме да бидеме повеќе свесни за последиците од нашето делување на планетата бидејќи алтернативна планета за живеење, немаме!

Еко-акција за чиста околина

Во рамки на проектот Чиста околина се одржа еко акција на потегот од ростушки мост до одморалиштето. Учесници во оваа акција беа учениците од СОУ Маврово и Ростуше, волонтери и претставвници на Зеукстритон со кои заеднички успеавме да го исчистиме целиот простор и собравме над 10 вреќи со отпад и истите беа оставени во контењерот …

Еко-акција за чиста околина Read More »

Меморандум за соработка со Општина Маврово и Ростуше

На ден 08.10.2018 година претседателот на здружението за екологија и унапредување на културата и спортот ЗЕУКСТРИТОН – Кемил Исметовиќ, потпиша меморандум за соработка со градоначалникот на Општина Маврово Ростуше, г-дин Медат Куртоски. Целта на потпишувањето на овој Меморандум за соработка е воспоставување на соработка на полето на екологијата, културата и спортот помеѓу општината и Здружението. …

Меморандум за соработка со Општина Маврово и Ростуше Read More »