требиште

Формирање на еко-патрола

Здружението за екологија и унапредување на културата и спортот Зеукстритон донесе одлука за формирање на еко патрола во рамките на здружението. Еко-патролата има за цел активно да ги вклучи сите категории на граѓани во општествените текови на територијата на нашата општина и да овозможи преку личен ангажман полесно да ги пријават и решат еколошките проблеми …

Формирање на еко-патрола Read More »

Патувачко кино

Здружението за екологија и унапредување на културата и спортот од самото основање се залага за зголемување на понудата на настани во нашата општина па за таа цел 4 години по ред организира патувачко кино кое е достапно за децата и младите. Годинава организиравме патувачко кино во три населени места каде децата и младите имаа можност …

Патувачко кино Read More »

Поставeни канти за ѓубре во 11 населени места во Маврово и Ростуше

НВО Инфоцентарот, во соработка со ЗЕУКС Тритон, им донираше канти за ѓубре на 11 месни заедници во општината Маврово и Ростуше, во рамки на граѓанската акција за мапирање на дивите депонии во Долнореканскиот крај, како дел од проектот „Ативни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар Улоф Палме. Активистите на Тритон …

Поставeни канти за ѓубре во 11 населени места во Маврово и Ростуше Read More »

Мапирани дивите депонии во Маврово и Ростуше

Здружението Зеукс Тритон, со поддршка од  НВО Инфоцентарот преку проектот „Активни граѓани за партиципативна локална демократија“, спроведе мапирање на дивите депонии во Долнореканскиот крај, дел од Националниот парк Маврово. Во само 11 села во општината Маврово и Ростуше, со помош на локалното население,беа лоцирани 42 диви депонии. Акцијата ја поддржа и  Јавното претпријатие Национален парк …

Мапирани дивите депонии во Маврово и Ростуше Read More »

Еко-акција во село Требиште!

Спроведена еко акција на местото „Нарид” с. Требиште. Акцијата беше спроведена на 31.08.2019 година од страна на само тројца волонтери, кои се свесни за последиците од несовесното фрлање на отпад. Апелираме до сите каде и да се движите, погрижете се отпадот да заврши на соодветно место. Голема благодарност до волонтерите, па ако и во вашата …

Еко-акција во село Требиште! Read More »